zondag 30 januari 2011

фототема N°5




Deel 5: Techniek, buiten de grenzen van de fictie...

We zijn reeds geruime tijd in de 21ste eeuw, op TV praat men over innovatieve technologie. Dit is niet anders op de TV in Pinega, maar hoe zit het daar met de innovatie?

De beschaving raakt het land met de toppen van zijn vleugels, samen met de publieke telefooncel kwam het internet. Het heeft ook zo zijn nadelen, een bos dat bezaaid is telefoonmasten. Hoewel mobiele telefoons verboden zijn in dit gebied, maar de gevangenen en bewakers besteden er geen aandacht aan, voor wie deze regel invoege is getreden, dus houden de dorpelingen zeker geen rekening met dit.

De telefoonlijn werd in Chechegora aangesloten in de lokale boerderij, als beloning voor hun arbeid en de daar uivloeiende hoge melkproductie. De elektriciteit kwam hier reeds 50 jaar geleden, misschien zelfs voor de lancering van de eerste kunstsatelliet in de ruimte samen met de eerste vrachtwagen in het dorp.

Maar de beschaving stopt hier ook in zekere zin. Een vrouw wast haar goed in een gat in het ijs, geflankeerd door een mand van berkenbast gedragen op een slee. Hoe koud het ook is, het loont hen buiten te drogen, de heerlijke geur van frisse schone lakens, waar het heerlijk is om onder te slapen...
Op diezelfde slee wordt ook het water uit de putten naar de verlichte huizen gebracht. Maar 2 jaar terug begon men met de ontmanteling van een groot deel van het elektiriciteitsnet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten